Academia de creativitate pentru copii

Jocul imaginii și al cuvintelor, alături de ilustratorul Andrei Măceșanu

Leave a comment

Prima introducere în decodarea cuvintelor și a poveștii vine din interpretarea narațiunii vizuale. Cărțile cu imagini sunt deosebit de utile în acest proces, mai ales atunci când vorbim despre cărțile în care ilustrațiile joacă un rol vital în povestire. Poveștile care se bazează pe imagini pentru a completa narațiunea încurajează interpretarea și implicarea cititorului.O astfel de narațiune este cartea Mihaelei Coșescu – “Calul năzdrăvan”, ale cărei ilustrații semnate de Andrei Măceșanu ne introduc în atmosfera jocului de cuvinte și ne îndeamnă să continuăm povestirea. Ilustratorul Andrei Măceșanu a avut amabilitatea să ne răspundă la o serie de întrebări legate de proiectul “Povești Desenate” și despre importanța desenului.

Ce a reprezentat pentru tine provocarea “Povești Desenate” și întâlnirea cu elevii din Chitila?

Pentru mine, fiecare întâlnire cu cititorii, de orice vârstă, e mereu o mare bucurie, mai ales dacă este vorba despre micii cititori. Atelierele din cadrul proiectului „Povești Desenate” mi-au dat prilejul de a descoperi niște elevi foarte inteligenți și plini de voioșie, dornici de a porni împreună cu noi în lumea plină de farmec a imaginației. Genul acesta de întâlniri ne încarcă pe toți cu o energie benefică și cu o poftă de a construi și alte povești.

Cum ați descrie munca unui ilustrator de cărți pentru copii?

Mi se pare că principalul obstacol al unui ilustrator de cărți pentru copii e încercarea de a vedea din nou lumea prin ochii unui copil. Cred că maturizarea aduce cu ea și un bagaj de rigori și tipare de gândire care încremenesc creativitatea care, la copii, nu are limite. Copiii sunt capabili de niște asocieri de concepte și au acces la o lume a fanteziei extrem de subtilă și de poetică. Un ilustrator de cărți pentru copii trebuie să redescopere drumul către acea lume, pentru a-i face pe copii să se regăsească în imaginile care însoțesc poveștile pe care le citesc.

Care este cartea preferată pe care ați ilustrat-o? Spuneți-ne povestea din spatele ei.

Una dintre cărțile la care am lucrat cu cea mai mare bucurie a fost “Legendele Olimpului”, de Al. Mitru. Probabil pentru că a fost una dintre cărțile care mi-au deschis apetitul pentru lectură în copilărie și, totodată, pentru că e un text care le vorbește copiilor despre miturile fondatoare ale culturii europene.

De ce sunt importante pentru copii desenele în înțelegerea unui text?

În prezent, comunicarea vizuală e mai importantă decât oricând, grație mediilor digitale la care copiii au acces mult mai devreme. Un text fără imagini e mult mai puțin atrăgător și îi ține mult mai puțin interesați pe copii decât unul cu ilustrații. Întotdeauna, ilustrațiile din cărțile pentru copii au fost importante, dar azi sunt aproape indispensabile. Desenele fac întâmplările din text mult mai palpabile și îi ajută pe copii să se apropie de personaje, care par mult mai vii. Le asociază un chip și astfel parcurgerea textului devine mai ușoară.

Ce sfat i-ați da unui copil care își dorește să devină illustrator?

E simplu: să deseneze mult și să citească și mai mult. Și să nu-și pună nicio barieră.

Fotografii în cadrul atelierelor de lectură și creativitate la Școala Rudeni

Leave a comment